Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το ψάρεμα των Καλαμαριών








Όταν ο ήλιος πέφτει ξεκινάει και το συναρπαστικό ψάρεμα του καλαμαριού ένα ψάρεμα πολύ αποδοτικό και διασκεδαστικό ειδικότερα αη παρέα σας έχει ξεχάσει το πόσο απαραίτητη είναι μια νιτσεράδα. Φτάνοντας λοιπόν , ο καιρός του καλαμαριού αποφάσισα να δοκιμάσω τις νέες καλαμαριέρες που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου είναι πραγματική πρόκληση. Ένα υπέροχο απόγευμα με ένα ελαφρό βοριαδάκι, θέλοντας να εξασφαλίσω μερικά από αυτά τα υπέροχα κεφαλόποδα, βρέθηκα με τον Μπάμπη και τον Στέφανο , στον Κορινθιακό σε μια περιοχή που μας έχει δώσει και δίνει αρκετά καλαμάρια.



Τρόπος ψαρέματος

Το ψάρεμα του καλαμαριού από τη βάρκα γίνεται με δύο τρόπους ο ένας είναι χωρίς να αγκυροβολήσουμε και ο άλλος με αγκυροβολιά που προϋποθέτει όμως μερικές προετοιμασίες .

Ας δούμε τον πρώτο τρόπο ψαρέματος.

Αφού φτάσουμε στον τόπο που κρατάει καλαμάρια σβήνουμε την μηχανή και αφήνουμε την βάρκα να παρασέρνεται από τα θαλάσσια ρεύματα και τον καιρό , περιμένουμε λίγο ώστε να δούμε προς τα πού μας παρασέρνει ο καιρός. Αν δούμε ότι μας παρασέρνει προς τα ρηχά, τότε ξεκινάμε από τα βαθιά προς τα ρηχά. Αν αντιθέτως μας παρασέρνει προς τα βαθιά, τότε επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από τα ρηχά , αν το ρεύμα είναι ισχυρό καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε και μια πλωτή άγκυρα . Καθισμένοι στις μπάντες του σκάφους, αφήνουμε τις καλαμαριέρες μας μέχρι να πατώσουν. Αφού πιάσουν πάτο ανεβάζουμε το μολύβι περίπου ένα μέτρο με μια γρήγορη κίνηση προς τα πάνω και κατεβάζουμε το χέρι μας πιο αργά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να ανεβεί επάνω στην επιφάνεια η αρματωσιά μας και ξεκινάμε πάλι αντίθετα αυτή τη φορά αφήνοντας την αρματωσιά να πατώσει. Με την κίνηση αυτή του ανεβοκατεβάσματος, τα ψαράκια μας κινούνται στο νερό με φυσικό τρόπο, προσελκύοντας τα καλαμάρια με τις σπασμωδικές του κινήσεις και τα έντονα φωσφορούχα χρώματα τους. Συνήθως όσο είναι νωρίς , αναζητούμε το κοπάδι στα βαθιά και καθώς φτάνουμε στις γεμάτες βραδινές ώρες βγαίνουμε προς τα ρηχά. Σίγουρα ένα βυθόμετρο θα μας βοηθήσει στο να εντοπίσουμε το κοπάδι. Ψαρεύοντας λοιπόν με τον τρόπο που είπαμε, μόλις σκαλώσει κάποιο καλαμάρι σε κάποια από τις καλαμαριέρες μας, θα το νιώσουμε αμέσως γιατί θα βαραίνει η αρματωσιά μας. Τότε αρχίζουμε να ανεβάζουμε την αρματωσιά μας με σταθερό ρυθμό, χωρίς διακοπές και απότομα τραβήγματα, ώστε να αποτρέψουμε τα καλαμάρια να απαγκιστρωθούν. Λόγω του ότι οι βελόνες της καλαμαριέρας δεν έχουν αρπάδι, είναι πολύ εύκολο σε μια διακοπή του λεβαρίσματος της αρματωσιάς να απαγκιστρωθεί το καλαμάρι και να μας αποχαιρετήσει αφήνοντας πίσω του το μελάνι του, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε ένα απότομο τράβηγμα, ξεσκίζοντας με την σαλαγγιά μας την μαλακή του σάρκα. Όταν με το καλό φτάσει το καλαμάρι κοντά στη βάρκα, το κρατάμε με το κεφαλάκι του λίγο έξω από το νερό ώστε να εκτονωθεί, αδειάζοντας όλο το νερό ή ακόμη και το μελάνι του, που σε διαφορετική περίπτωση θα τα έριχνε πάνω μας. Βέβαια σε ένα τέτοιο ψάρεμα καλό είναι να έχετε μαζί σας μια νιτσεράδα για να μην γυρίσετε στο σπίτι μούσκεμα και «μελανιασμένοι» σαν μερικούς μερικούς . Εγώ πάντως ακόμη δεν το έχω καταφέρει, αλλά εδώ που τα λέμε αυτή είναι και η ευχαρίστηση αυτού του ψαρέματος πάνω στη βάρκα και τα γέλια και τα πειράγματα να μην σταματούν . Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να προσέχουμε στο συγκεκριμένο ψάρεμα είναι να φροντίζουμε να υπάρχει πάντοτε μια καλαμαριέρα μέσα στο νερό ώστε να κρατά το κοπάδι από κάτω. Έτσι, όταν ο ένας ανεβάζει, ο άλλος θα πρέπει να ψαρεύει κάτω από τη βάρκα κρατώντας τα καλαμάρια από κάτω.


Ας δούμε τον δεύτερο τρόπο ψαρέματος.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι φουνταρισμένη μπορεί να έχουμε περισσότερες επιτυχίες , το μυστικό είναι να καταφέρουμε να μαζέψουμε από κάτω μας τα καλαμάρια που σε γενικές γραμμές δεν είναι και δύσκολο .
Προσωπικά ψαρεύω πρώτα με τον πρώτο τρόπο και αφού εντοπίσω το κοπάδι ( προτιμήστε τα ρηχά νερά ) φουντάρω την άγκυρα και μαλαγρώνω τον τόπο με μαλάγρα σαρδέλας διαλυμένη μέσα σε άμμο θαλάσσης που έχω φροντίσει να έχω μαζί μου και με τη βοήθεια ενός κουταλιού πετώντας συχνά μαλάγρα και σε συνδυασμό με ένα ισχυρό φως που πέφτει μέσα στο νερό τα καλαμάρια βρίσκονται συνέχεια από κάτω μας,

Αρματωσιές

Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιευτική αγορά μου αρέσει να δοκιμάζω ότι καινούργιο βγαίνει .
χρησιμοποιώ ψαράκια όλων σχεδόν των εταιρειών, όπως είναι η YoZuri , η TechnoFish , n Yamashita, με βαρίδι στην κοιλιά ή χωρίς, σε πολλά χρώματα και σχέδια, ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη μέρα. Πάντως χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, τα ψαράκια που συνήθως μας δίνουν τα πρώτα χτυπήματα είναι τα πορτοκαλί, τα πράσινα, τα μπλε και τα κόκκινα και ιδιαίτερα τα γνωστά γουρουνάκια .
Η αρματωσιά μας αποτελείται από μια πετονιά διαμέτρου 0.60mm-0.80mm και μήκους ανάλογου του βάθους που πρόκειται να ψαρέψουμε. Συνήθως εκατό μέτρα πετονιάς είναι αρκετά.
Τα τυλίγουμε σε μια καρούλα μεγάλης σχετικά διαμέτρου, η οποία δεν τσακίζει την πετονιά και βοηθά στο σωστό και γρήγορο μάζεμα της . Στην άκρη της δένουμε ένα στριφτάρι καλής ποιότητας. Μετά το στριφτάρι δένουμε μια πετονιά διαμέτρου 0,30mm-0,40mm και μήκους 1,50μ., όπου στο κάτω άκρο της προσαρμόζουμε ένα στρογγυλό μολύβι βάρους από 40-100 γρ. Σε μεγάλα βάθη χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη διάμετρο πετονιάς και μεγαλύτερα μολύβια. Πενήντα εκατοστά πιο πάνω από το μολύβι, δένουμε ένα παράμαλλο μήκους 30cm στην άκρη του οποίου δένουμε μια μικρή στριφτοπαραμάνα , στην οποία θα προσαρμόσουμε το τεχνητό μας ψαράκι. Σε απόσταση 50cm και πιο πάνω από το πρώτο παράμαλλο δένουμε ένα δεύτερο παράμαλλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, (βλέπε σχήμα 1)








Μία άλλη αρματωσιά .

Εδώ δεν χρησιμοποιούμε τα ψαράκια αλλά τις κλασικές φωσφορούχες καλαμαριέρες που δένονται σε σειρά επάνω στην κεντρική μάνα που αυτή μπορεί να είναι πιο ισχυρή 60 με 80mm από την προηγούμενη για να είμαστε σίγουρη ότι θα κρατήσει σε ένα ισχυρό βάρος .
Η διαφορά της μίας από την άλλη θα είναι 50 cm και το μήκος της αρματωσιάς γύρω στο ενάμιση μέτρο (βλέπε σχήμα 2)

Αρματωσιά με νωπό δόλωμα

Μία πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε καλαμαριέρα με νωπό δόλωμα ιδιαίτερα αν πρόκειται να αναζητήσουμε και θράψαλα .
Πρόκειται για μια κατασκευή σε σχήμα βελόνας που στο τελείωμα της υπάρχουν βελόνες με μεγαλύτερο μήκος από τις μικρές καλαμαριέρες που καρφώνουν άμεσα τα θράψαλα αλλά δυσκολεύονται στην σύλληψη των μικρών καλαμαριών .
Η οσμή που δίνει το φρέσκο ψάρι δόλωμα δίνει συχνά εκπληκτικά αποτελέσματα , ο τρόπος δόλωσης είναι πού απλός , απλώς περνάτε από το στόμα του ψαριού την μεγάλη βελόνα και ξεπερνάτε από την ουρά υπάρχουν πλήθος μοντέλων στην αγορά και φυσικά η επιλογή ανήκει σε εσάς . Εμείς στο σχήμα σας δείχνουμε δύο από αυτά τα μοντέλα που δεν έχουν μολύβι .
( βλέπε σχήμα 3 )


Δεν υπάρχουν σχόλια: